Fra sagbladfabrikk til galleri
Hamar Sagbladfabrikk ble startet i 1949, og var ledende produsent av sagblad i Norge frem til 90-tallet. I 2001 ble bygget kjøpt av dagens eier og gjennomgikk omfattende oppussingsarbeider. Tanken bak prosjektet var å føre lokalene til dens opprinnelighet og skape et moderne rom for samtidskunst. I et av gallerirommene står det igjen en gammel maskin som eksempel på den industrielle historien.
Sagbladfabrikken ligger på Martodden i Hamar med gangavstand til Domkirkeruinene, Hamardomen, Norsk Jernbanemuseum og nærhet til Mjøsa. På sommertid har sagbladfabrikken et stort uteareal der publikum kan sitte ute og nyte fine sommerkvelder.
I 1. Etg. Er det kontinuerlig skiftende utstillinger med noen av Norges fremste samtidskunstnere. Her kan man sanse opprinnelsen med det rustikke preget. Materialer som stein, hvitmalt mur, glass og treverk er rommet for kunsten.
Bjørnulf Dyrud
Høstutstilling 2023
slutt:
Markus Brendmoe / David Gunneng
Sommerutstilling 2023
slutt:
Ørnulf Opdahl / Simon Wågsholm
Lørdag 24. sept. kl 14.00 åpner høstutstillingen med selveste Ørnulf Opdahl og Simon Wågsholm. To generasjoner kunstnere stiller ut sammen for første gang på Hamar i denne utstillingen som fyller hele galleriets 1. etg. med oljemalerier, akvareller og grafikk. Figurer og landskaper står sentralt der begge kunstnerne utfordrer ulike temaer men med en felles tilknytning til landskap rundt Ålesund.
Ørnulf Opdahl er født i Ålesund i 1944. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og ved Statens Kunstakademi i Oslo, og har vært professor ved sistnevnte. Han har hatt en rekke utstillinger i Norge og i utlandet, blant annet som festspillutstiller i Bergen,og med separatutstillinger i Astrup Fearnley museet for moderne kunst, på Høvikodden og på Blaafarveværket, for å nevne noen.
I 1971 vendte Ørnulf Opdahl tilbake til Sunnmøre og bosatte seg på Godøya, hvor han har bodd og arbeidet siden. Sterke inntrykk fra en mektig natur blir omformet til oljemalerier og akvareller. Særlig hans arbeid med kyst- og fjordlandskaper har gitt Opdahl omtale som en fornyer av norsk landskapsmaleri.
Simon Wågsholm (f. 1978) arbeider med maleri og installasjon, og billedspråket veksler mellom figurasjon og abstraksjon. Motivene er nær, men tematisk trekkes tankene til store globale spørsmål, som miljøvern, folkeforflytning og spørsmål knyttet til hjemsted og dets sårbarhet i lys av disse spørsmålene.
slutt:
Kjell Erik Killi-Olsen
Årets sommerutstilling i 1.etg. er med en av våre aller største og mest betydningsfulle kunstnere; Kjell Erik Killi -Olsen.
»Denne utstillingen er simpelthen den beste jeg har sett Kjell Erik Killi-Olsen levere på mange, mange år» Lars Elton, Dagsavisen 24.11.2020 – anmeldelse av siste utstilling på BGE Contemporary Art, Stavanger.
Killi-Olsen har siden 80-tallet vært en av våre mest profilerte og anerkjente samtidskunstnere. I 1989 representerte Kjell Erik Killi-Olsen Norge på Saõ Paolo Biennalen, der han stilte ut verket Salamandernatten bestående av 72 skulpturer. Verket ble sett av over 600.000 mennesker i Brasil. Det står igjen som et hovedverk i norsk kunst fra perioden. Kjell Erik Killi-Olsen, født 1952 i Trondheim, har initiert og finansiert Kjøpmannsgata Ung Kunst som en gave til sin fødeby. Killi-Olsen er kjent for sine fargesterke malerier, skulpturer av menneskelige skikkelser og grafikk – både med groteske og humoristiske innslag.
Tidlig på 80-tallet beveget Killi-Olsens figurer seg ut av maleriene og over til det tredimensjonale. Bronsen kom inn i kunstnerskapet på 90-tallet og er fortsatt et material han ofte benytter. Killi-Olsen har hatt utstillinger med sine verk over hele verden, blant annet i USA, Brasil og Italia.