Per Fronth

Per Fronth ( f. 1963, Kristiansand) er en av landets mest suksessrike samtidskunstnere med internasjonal karriere.

Han arbeider i hovedsak med fotografi som sitt rå-materiale og skaper fotografi som maleri.
I tillegg arbeider han innenfor disiplinene grafikk,skulptur, film og vev.

Fronths kunstkarriere startet i New York hvor han bodde og arbeidet i 13 år, fra 1990 – 2002.  Han har mottatt stor internasjonal anerkjennelse og har hatt flere store utstillinger i New York, i tillegg til Oslo, Kristiansand, København, London og Chicago – og stilte nylig ut på verdens største kunstmesse Art Miami med sin faste New York gallerist Dillon + Lee, New York i December 2017.

Fronth´s kunstnerskap fokuserer ofte på de utfordrende aspekter ved den menneskelige natur – the Human Condition. Han har produsert mange kontroversielle – og likevel suksessrike utstillinger; som Xingu Chronicles, (New York,1998), som omhandlet regnskogfolkets kamp for egne rettigheter i Amazonas, Brazil, BLOODLINES, (London 2000) som tok for seg den nå forbudte revejakten i England med Prince Charles – og suksessen i 2009, Theatre of War, som setter søkelyset på norske kampstyrker som Demokratiets Soldater i krigsherjede Afghanistan.

Fronths arbeider er i de permanente samlingene til bl. a. Museum of Modern Art, Wakayama, Japan, Biblioteque Nationale, Paris, Sørlandet Kunstmuseum såvel som i en rekke private og offentlige samlinger som Sting & Trudie Styler og tidligere amerikanske vise-president Al Gore, NHO, Ekebergrestauranten, NATO og MGM Grand, Las Vegas og Norges Bank.

I 2009 ble Per Fronth utnevnt til Nobel Kunstner – og ble selektert til å lage Diplomet til Nobels Fredspris som samme år ble tildelt til den amerikanske presidenten Barack Obama.  Fronth er første fotografiske kunstner som har mottatt tittelen.

I 2015 ble Per Fronth utnevnt til Olsok- kunstner ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter sammen med Kronprins Haakon som ble utnenvt til Olsok-profil samme år.

En stor del av Fronths kunstnerskap er viet til store monumentale bestillingsverk såsom fjellprosjektet Skigaarden, Hemsedal og Grand Hyatt New York.
I 2013 ble tre store arbeider fra den Afghanistan-serien Theatre of War innkjøpt av Etterretningstjenesten.

Våren 2016 leverte han altertavlen til den nye Sjømannskirken i Palma, Mallorca, vevarbeidet » Inner Peace ( Post-Traumatic) Tapestry.

Høsten 2018 skal Fronth bl.a.  levere hovedverk til det nye biblioteket i Valle, Setesdal.

Fronth er en uredd og samfunnssengasjert kunstner som ofte deltar i den nasjonale debatten bl.a. med kronikker i Aftenposten og andre medier.
Og han engasjerer seg i prosjekter også utenfor selve kunstscenen,  gjestgiveriet Verftet i Ny-Hellesund med byggingen av FriTanken, et møte mellom kunst , arkitektur og en gammel solar oljetank bygget om til en kunstnerleilighet.
I 2017 stod han i bresjen for å etablere brygge på Kjevik Flyplass – enhelt ny portal til hans elskede sørlandsskjærgård.

Per Fronth er aktuell med ny separat utstilling i Hamar Sagbladfabrikk 26. mai 2018.

ADRESSE

Hamar Sagbladfabrikk

Raubekkgata 15

2316 Hamar

ga@hamarsagbladfabrikk.no

+47 4114 4890 / +47 4807 3053

Åpningstider:

Lukket.

Nye åpningstider kommer for 2022